Προσοχή! Το MrBag χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Εφόσον συνεχίσετε συμφωνείτε στη λήψη cookies από αυτή τη σελίδα. OK

Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210.41.74.163

Δε - Τε - Σα / 8:30 - 16:00
Τρ - Πε - Πα / 8:30 - 20:00

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χειραποσκευές

10/04/2016
από Mr Bag
Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χειραποσκευές MrBag.gr

Ετοιμάζεστε για κάποιο ταξίδι με αεροπλάνο και ενδιαφέρεστε να μάθετε αν, πόσες και τί μεγέθους αποσκευές («Χειραποσκευές» ή «αποσκευές καμπίνας αεροπλάνου») επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροπλάνου; Ο Mister Bag δημιούργησε αυτόν τον οδηγό για να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε αεροπορική εταιρεία θέτει τους δικούς της περιορισμούς όσον αφορά την ποσότητα, το σχήμα και το μέγεθος των χειραποσκευών και προσωπικών αντικειμένων που επιτρέπει σε κάθε επιβάτη να φέρει μαζί του στην καμπίνα του αεροπλάνου. Επομένως, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι προδιαγραφές των επιτρεπόμενων χειραποσκευών όχι μόνο ποικίλλουν μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, αλλά είναι δυνατόν και να μεταβάλλονται ανά περιόδους, επομένως ακριβείς απαντήσεις θα λάβετε μόνο από τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων εταιρειών (προτείνεται να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό τόπο (site) της αερομεταφορικής εταιρείας με την οποία σκοπεύετε να ταξιδέψετε και να αναζητάτε τις εξειδικευμένες αυτές πληροφορίες).

Σε κάθε περίπτωση, οι προδιαγραφές των επιτρεπόμενων στην καμπίνα χειραποσκευών που θέτουν όλες οι αεροπορικές εταιρείας καθορίζονται, λίγο-πολύ, από παράγοντες όπως: το μέγεθος-χωρητικότητα του αεροπλάνου, η διάρκεια της πτήσης, η θέση του εισιτηρίου σας (business, οικονομική κτλ.), η γενικότερη οικονομική πολιτική της κάθε εταιρείας κ.α.. Γεγονός είναι, όμως, ότι ειδικά μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι απαιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές.

Βασικό κριτήριο προσδιορισμού αυτών των προδιαγραφών αποτελεί η εξασφάλιση της βεβαιότητας των επιβατών ότι οι χειραποσκευές τους θα μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα του αεροπλάνου ακόμα και όταν η πτήση είναι πλήρης, καθώς και ότι αυτές θα αποθηκευτούν ασφαλώς στην καμπίνα του αεροπλάνου (στα ειδικά ντουλάπια ή κάτω από τα καθίσματα) και δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια της πτήσης ή την άνεση των επιβατών.

Μάλιστα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (International Air Transferring Association – IATA, www.iata.org) (μέσω της οποίας καθορίζονται μεταξύ άλλων και οι τιμές των εισιτηρίων), σε συνεργασία, τόσο με τις αεροπορικές εταιρείες – μέλη της, όσο και με τους κατασκευαστές αεροσκαφών, έχει θεσπίσει μια κατευθυντήρια γραμμή, τη λεγόμενη και “IATA Cabin OK” οδηγία, που αφορά το μέγεθος των χειραποσκευών, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης στην καμπίνα των αεροπλάνων. Αυτή η οδηγία υποδεικνύει ένα μέγεθος 55 x 35 x 20 εκατοστά (21,5 x 13,5 x 7,5 ίντσες) της κάθε χειραποσκευής, ώστε θεωρητικά όλοι οι επιβάτες να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν την χειραποσκευή τους σε αεροσκάφη 120 ή περισσοτέρων καθισμάτων, ακόμα και αν η πτήση είναι πλήρης.

Μάλιστα, ήδη ορισμένοι κατασκευαστές ειδών ταξιδίου διεθνώς έχουν ήδη ενσωματώσει στα προϊόντα τους το σχετικό ειδικό λογότυπο (logo) “Cabin OK” (στο μέλλον αναμένεται να καθιερωθεί από την πλειονότητα των κατασκευαστών), κάτι που, ανάλογα και με την πολιτική διαχείρισης που ακολουθεί κάθε αεροπορική εταιρεία, διασφαλίζει στον επιβάτη την προτεραιότητα της εισαγωγής της χειραποσκευής του στην καμπίνα του αεροπλάνου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες άλλες χειραποσκευές που δεν αναγράφουν το συγκεκριμένο λογότυπο θα χρειαστεί να μπουν στην αναμονή ή ακόμα και να αποκλειστούν.

Συνοπτικά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

  • Η “Cabin OK” είναι μια κατευθυντήρια γραμμή (guideline) και όχι ένα πρότυπο (standard) που έχει θεσπίσει ο διεθνής μη κρατικός οργανισμός αερομεταφορών ΙΑΤΑ και υποδεικνύει μέγεθος χειραποσκευής 55 x 35 x 20 cm (21.5 x 13.5 x 7.5 in). Για το λόγο αυτό, έχει καθιερώσει και ένα λογότυπο (logo) “Cabin OK”, το οποίο μπορούν να φέρουν οι χειραποσκευές των οποίων οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με αυτήν την οδηγία, κάτι που επιδρά θετικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιβίβασης των πτήσεων (αφού δεν απαιτείται η μέτρηση των διαστάσεων των συγκεκριμένων αποσκευών και αποφεύγονται οι διαφωνίες των εργαζομένων με του επιβάτες για λανθασμένη μέτρηση διαστάσεων κτλ.) και την βεβαιότητα των επιβατών ότι θα έχουν μαζί τους την χειραποσκευή τους στην καμπίνα την αεροπλάνου κατά υψηλή προτεραιότητα.

  • Η “Cabin OK” οδηγία υποδεικνύει ένα βέλτιστο και όχι ένα ανώτερο όριο διαστάσεων χειραποσκευής, καθώς κριτήριο θέσπισής του είναι εξασφάλιση της μεταφοράς στην καμπίνα του αεροπλάνου των χειραποσκευών όλων των επιβατών μιας πλήρους πτήσης τυπικού αεροσκάφους 120 ή περισσοτέρων θέσεων, χωρίς να διαταραχθεί η ασφάλεια της πτήσης ή άνεση των επιβατών.

  • Δεν έχουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες υιοθετήσει αυτήν την οδηγία, καθώς κάποιες επιτρέπουν μεγαλύτερα ανώτερα όρια μεγέθους χειραποσκευής. Μπορείτε, λοιπόν, να χρησιμοποιείται χειραποσκευή χωρίς το ανωτέρω λογότυπο, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους από το προτεινόμενο από τη IATA, αρκεί να το επιτρέπει η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε. Όμως, ακριβώς επειδή πρόκειται για κατευθυντήρια οδηγία και όχι πρότυπο, κάθε αεροπορική εταιρεία μπορεί ελεύθερα να απαιτήσει ακόμα πιο αυστηρές-μικρές διαστάσεις χειραποσκευής και να αποκλείσει από την καμπίνα του αεροπλάνου ακόμα και αποσκευές που φέρουν το ανωτέρω λογότυπο.

Επομένως, πριν από κάθε ταξίδι σας επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο (site) του αερομεταφορέα σας και ελέγξτε αν οι χειραποσκευές που σκοπεύετε να μεταφέρετε στην καμπίνα του αεροπλάνου πληρούν τα επιτρεπόμενα όρια διαστάσεων που η συγκεκριμένα αερομεταφορική εταιρεία θέτει.

Αν πάλι, οι χειραποσκευές που έχετε δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές που ο αερομεταφορέας σας θέτει, ο www.MisterBag.gr είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει να βρείτε μια χειραποσκευή (βαλίτσα σκληρή ή υφασμάτινη, σακ βουαγιάζ με ρόδες ή χωρίς, τσάντα πλάτης και άλλα) που δεν θα την αποχωριστείτε ποτέ… ούτε στην καμπίνα του αεροπλάνου!

Have a nice flight

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική